Mazurek z masą z mleka w proszku

W moim domu nikt nie przepada za typowymi mazurkami - lukrowanymi, przekładanymi marmoladą, obsypanymi bakaliami, słodkimi do bólu zębów... Wiem, że taki mazurek nie byłby dobrą konkurencją dla sernika czy babki cytrynowej. Z tej właśnie przyczyny powstała kolejna wersja mazurka z masą czekoladową (tutaj ubiegłoroczny), podobną do masy na blok czekoladowy, czyli do przysmaku z PRL-u, którym nie pogardzi nikt w mojej rodzinie. ;) 



Potrzebne składniki:
ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki
250 g masła lub margaryny
3 żółtka
1 czubata łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropli aromatu waniliowego
opcjonalnie: kakao, jeżeli chcecie część ciasta zabarwić na ciemny kolor (u mnie tak powstały bazie)

masa czekoladowa:
200 g mleka w proszku
120 g masła śmietankowego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1-2 łyżki kakao

do dekoracji:
posypki, draże, biała polewa czekoladowa

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Chłodzimy minimum 30 minut w lodówce. 2/3 ciasta wałkujemy na owalny placek (kształt jajka :). Nakłuwamy widelcem. Z pozostałego ciasta robimy brzeg i ewentualne ozdoby (np. bazie). 


Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.


 W tym czasie robimy masę czekoladową. Podgrzewamy mleko z masłem, cukrem i kakao, aż do rozpuszczenia składników. Pilnujemy jednak, aby się nie zagotowało. Do lekko wystudzonej masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na spód ciasta. Od razu dekorujemy ozdobami z kruchego ciasta (bazie). Czekoladowe ozdoby układamy już po lekkim przestygnięciu. Brzegi mazurka możemy polać polewą (lub zostawiamy w pierwotnej wersji - warkocze z ciasta są ozdobą samą w sobie :)





Komentarze