Deser z galaretek i serka homogenizowanego

Prosty i błyskawiczny w wykonaniu deser.



Potrzebne składniki (na 2 porcje):
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 serek waniliowy homogenizowany
  • 2 pralinki "Raffaello"
Sposób przygotowania:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody (czyli mniejszej ilości niż w instrukcji na opakowaniu). Studzimy. Serek o temperaturze pokojowej mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej galaretki, po wymieszaniu przekładamy go do reszty galaretki. Całość miksujemy i przelewamy do naczyń, w których podamy deser. Przekładamy do lodówki i czekamy aż masa serowa stężeje. Drugą galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć, wylewamy na pierwszą warstwę. Górę deseru dowolnie dekorujemy (np. pralinkami). Gotowe.


Jeżeli deser ma być podany wegetarianinowi wybierzmy galaretki, które nie zawierają w składzie żelatyny. :)




Komentarze