Parówki w cieście drożdżowym

Można je też określić jako paszteciki z parówkami, bo ciasto bardzo przypomina te, którego używamy w pasztecikach. I właściwie, jeśli tylko macie ochotę, możecie poeksperymentować z nadzieniem. Robiąc parówki dla 2 osób, przygotowuję mniejszą ilość ciasta, ale zdarza mi się zrobić normalną porcję na dodatkowy wypiek, nadziany czymś innym. Nawet... czekoladą. :) Tak, ze słodkim nadzieniem również wychodzą znakomite. Ale dzisiaj pozostańmy przy naszej wytrawnej, parówkowej wersji. 
Potrzebne składniki:
  • 250 g mąki
  • 25 g drożdży świeżych lub torebka (7 g) drożdży suszonych instant
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 i 1/2 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania wierzchu przed pieczeniem
  • szczypta soli
  • parówki (około 12 sztuk) - mogą to być zarówno parówki wieprzowe, jak i wegetariańskie
  • kilka łyżek mieszanki ketchupu i majonezu
opcjonalnie:
  • sezam do posypania wierzchu
  • przyprawa do pizzy
  • tarty ser żółty
Przygotowanie:
W przypadku używania świeżych drożdży, musimy przygotować rozczyn. Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego cukier oraz pokruszone drożdże, które rozcieramy. Całość posypujemy odrobiną mąki i przykrywamy naczynie ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia. 
Do reszty mąki dodajemy jedno, roztrzepane jajko, olej, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli używamy drożdży suchych, pomijamy robienie rozczynu. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy podgrzane mleko, cukier, jajko, olej, sól. Po wyrobieniu ciasta wałkujemy je na 0,5 cm placki. Placek kroimy w paski.
Paski delikatnie smarujemy mieszanką majonezu i ketchupu. Owijamy nimi obrane parówki. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub/i przyprawą do pizzy. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Przed końcem pieczenia możemy również posypać wierzch odrobiną żółtego sera. Na zdjęciach poniżej wersja z przyprawami i sezamem. :)




Komentarze