Rogale drożdżowe z masą makową

Delikatne, puszyste rogaliki, które wprost rozpływają się w ustach. :) Można je nadziać dowolnym nadzieniem, ale w okresie świątecznym musiałam zdecydować się na masę makową. W tej wersji potrafią godnie zastąpić najlepszy makowiec. Ciasto drożdżowe z tego przepisu nie wymaga robienia rozczynu, nie wyrasta też zbyt mocno w wersji surowej, mimo to w piekarniku rogaliki "urosną jak na drożdżach". Obiecuję :)


Potrzebne składniki:
  • 500 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g cukru
  • 90 g masła
  • 2 duże jaja
  • szczypta soli
nadzienie makowe:
  • 400 g maku mielonego
  • 2 garści orzechów włoskich
  • szklanka rodzynków
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 80-100 g cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • aromat rumowy (kilka kropli)
  • odrobina cynamonu
  • 3 łyżki nalewki wiśniowej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 białko
lub (dla leniwych/zapracowanych/oszczędzających czas ;) : gotowa masa makowa (którą możecie wzbogacić ulubionymi bakaliami, dzięki czemu zyska na jakości)

dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
  • lukier lub polewa z białej czekolady
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść dowolnych orzechów
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, jajka, roztopione, letnie masło oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do lekkiego wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 

W tym czasie robimy nadzienie makowe. Musimy zagotować mleko z miodem, cukrem, masłem, cynamonem, skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Dodajemy mak mielony i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż do napęcznienia maku. Na koniec dodajemy aromat, powidła i nalewkę wiśniową. Mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy pianę z 1 białka i mieszamy z masą makową.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na okrągłe placki, które tniemy na trójkąty. Na każdym trójkącie kładziemy masę makową i zwijamy w rogaliki. Gotowe ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu polewamy lukrem lub polewą czekoladową i posypujemy skórką pomarańczową oraz posiekanym orzechami.

Wersja z masą makową:




A tu to samo ciasto, ale z nadzieniem czekoladowym i posypką cukrową (wersja bardziej lubiana przez dzieci ;) :


Obie opcje pyszne :) 






Komentarze