Rogale drożdżowe z masą makową
Delikatne, puszyste rogaliki, które wprost rozpływają się w ustach. :) Można je nadziać dowolnym nadzieniem, ale w okresie świątecznym musiałam zdecydować się na masę makową. W tej wersji potrafią godnie zastąpić najlepszy makowiec. Ciasto drożdżowe z tego przepisu nie wymaga robienia rozczynu, nie wyrasta też zbyt mocno w wersji surowej, mimo to w piekarniku rogaliki "urosną jak na drożdżach". Obiecuję :)
- 500 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g cukru
- 90 g masła
- 2 duże jaja
- szczypta soli
nadzienie makowe:
- 400 g maku mielonego
- 2 garści orzechów włoskich
- szklanka rodzynków
- 100 g skórki pomarańczowej
- 400 ml mleka
- 3 łyżki miodu
- 80-100 g cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
- aromat rumowy (kilka kropli)
- odrobina cynamonu
- 3 łyżki nalewki wiśniowej
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 białko
dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
- lukier lub polewa z białej czekolady
- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
- garść dowolnych orzechów
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, jajka, roztopione, letnie masło oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do lekkiego wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
W tym czasie robimy nadzienie makowe. Musimy zagotować mleko z miodem, cukrem, masłem, cynamonem, skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Dodajemy mak mielony i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż do napęcznienia maku. Na koniec dodajemy aromat, powidła i nalewkę wiśniową. Mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy pianę z 1 białka i mieszamy z masą makową.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na okrągłe placki, które tniemy na trójkąty. Na każdym trójkącie kładziemy masę makową i zwijamy w rogaliki. Gotowe ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu polewamy lukrem lub polewą czekoladową i posypujemy skórką pomarańczową oraz posiekanym orzechami.Wersja z masą makową:
A tu to samo ciasto, ale z nadzieniem czekoladowym i posypką cukrową (wersja bardziej lubiana przez dzieci ;) :
Obie opcje pyszne :)
Komentarze
Prześlij komentarz