Pierniczki

Ciastka, które idealnie nadają się do zawieszenia na choince (i podjadania). Ciasto na te pierniki dobrze się wałkuje a po upieczeniu zachowuje swój kształt. Pierniki nie tylko ozdobią Wasz dom, ale i wypełnią go słodkim, korzennym zapachem. Zaś dekorowanie ciastek może być świetną zabawą, która każdego wprowadzi w świąteczny nastrój :)

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g miodu
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
+ 1 jajko do smarowania ciastek

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z sodą. W oddzielnym naczyniu topimy masło z miodem, cukrem pudrem, przyprawą do piernika i kakao. Kiedy mieszanka ostygnie, dodajemy ją do mąki z sodą. Do wszystkiego dodajemy jajko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i plastyczne. Chłodzimy w lodówce. Schłodzone wałkujemy na grubość około 5 mm i przy pomocy foremek wycinamy dowolne kształty. Wykałaczką możemy zrobić dziurki, aby po upieczeniu przewiązać każdy pierniczek nitką. Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Pierniki po ostygnięciu twardnieją i należy odczekać kilka dni, aby zmiękły. Ciastka możemy dowolnie ozdobić, polać lukrem czy czekoladą. Jeżeli zapomnimy o zrobieniu dziurek przed upieczeniem, bez problemu można przedziurawić pierniki później (metoda ta bardzo dobrze sprawdza się przy ciastkach, które oblewamy polewami).






Z ciasta możecie też zrobić mniej świąteczne wersje ;) :


Komentarze