Domek z piernika
Domek z piernika to jedna z najbardziej efektownych ozdób świątecznych. Jego wykonanie wymaga trochę pracy, ale wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Warto poświęcić nieco czasu, aby wprowadzić niepowtarzalny, bajkowy wręcz klimat do Waszych wnętrz. A może podarujecie komuś piernikową chatkę? Własnoręcznie wykonany prezent ma największą wartość. :) Aby jednak dotarł do nowego właściciela w całości, polecam sklejać piernikowe elementy gorącym karmelem a lukier potraktować jedynie jako materiał do dekoracji. Taka konstrukcja jest dużo bardziej wytrzymała od domków sklejanych lukrem. To w jaki sposób zaprojektujecie i udekorujecie domek zależy wyłącznie od Waszej fantazji. Jeżeli nie czujecie się na siłach, by samemu rozrysować projekt, możecie skorzystać z gotowych szablonów, których w Internecie jest mnóstwo. Albo, jak ja, wspierać się wzorami, modyfikując je nieco według własnego pomysłu.
Na chatkę:
- 0,5 kg mąki
- 200 g miodu
- 200 g cukru pudru
- 120 g margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- niecała szklanka cukru
Na lukier:
- białka z 2 jajek
- odrobinę soku z cytryny
- cukier puder (dosypywać tyle, aż powstanie gęsty lukier. Ma być bardziej gęsty niż na przykład lukier do polewania powierzchni ciasteczek)
- opakowanie landrynek
- wiórki kokosowe
- dowolne ozdoby
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z sodą. W oddzielnym naczyniu topimy margarynę (lub masło) z miodem, cukrem pudrem, przyprawą do piernika i kakao. Kiedy mieszanka ostygnie, dodajemy ją do mąki z sodą. Do wszystkiego dodajemy jajko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i plastyczne. Chłodzimy w lodówce. Teraz potrzebne są nam papierowe szablony, które najłatwiej rozrysować sobie dzień wcześniej. Wałkujemy piernikowe ciasto na placki i przykładamy każdy szablon odrysowując go na cieście. Ściany, dach, komin czy drzwi wycinamy z placków grubości około 5 mm. Natomiast podłoże staramy się zrobić nieco grubsze. Uważamy, aby przy przekładaniu na blachę wyciętych kształtów nie uszkodzić ich i nie zdeformować. Jeżeli będzie nam wygodniej, możemy przenieść rozwałkowane ciasto na blaszkę i wycinać kształty bezpośrednio na niej. W ścianach wycinamy otwory na okna, do których wsypujemy rozkruszone landrynki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 10 minut. Mniejsze elementy możemy piec nieco krócej, grubsze i większe odrobinę dłużej. Upieczone ciastka studzimy. Dekorujemy lukrem.
Kiedy lukier wyschnie sklejamy poszczególne elementy gorącym karmelem. Gotowy domek możemy dodatkowo ozdobić kolejną warstwą lukru, pokryć nim dachówki oraz brzegi dachu (będzie udawał śnieg i zwisające sople). W niektórych miejscach lukier posypujemy wiórkami kokosowymi.
Oczywiście dekoracja jest dowolna. Od Was zależy czy stworzycie proste, ośnieżone domki czy bardziej kolorowe i bajkowe chatki. Jeżeli macie ochotę, możecie postawić obok domku piernikową choinkę. Przepis znajdziecie tutaj.
Komentarze
Prześlij komentarz