Pierogi - przepis na ciasto

Pierogi z kapustą i grzybami, mięsem, twarogiem, jagodami, szpinakiem a może ruskie? Każdy ma swoje ulubione, każdy podaje je na swój sposób (odsmażane, gotowane, polane śmietaną). Jest tyle możliwości... :) A co jest podstawą każdych pierogów? Oczywiście ciasto. Takie, które dobrze się lepi, nie rozkleja podczas gotowania, jest sprężyste, czyli takie, z którym dobrze się pracuje. Takie... jak to poniżej ;) 

Potrzebne składniki (na około 80 pierogów):
  • 1 kg mąki
  • 0,5 l gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Wbijamy jajko, solimy szczyptą soli i wyrabiamy dodając stopniowo ciepłą wodę. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Rwiemy je na mniejsze kawałki, które wałkujemy na cienkie placki (podsypując je mąką). Wycinamy okrągłe krążki, nakładamy dowolny farsz, składamy krążki na pół i zlepiamy brzegi. Pozostałą część ciasta trzymamy przykrytą ściereczką, aby nie wysychało podczas wałkowania kolejnych placków. Surowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy aż zaczną wypływać na wierzch.





Komentarze