Ciasto ucierane z gruszkami

To ciasto kojarzy mi się z jesienią. Kubek gorącej kawy lub herbaty i aromatyczne ciasto z kawałkami gruszek, jabłek albo śliwek. Ale tak naprawdę możecie do niego dodać inne ulubione owoce, niekoniecznie jesienne. Mogą to być nawet owoce mrożone, chociażby wiśnie. Ponieważ zostałam obdarowana solidną porcją gruszek z własnego ogrodu padło właśnie na wersję gruszkową.

Potrzebne składniki (na małą blachę):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g margaryny
  • 3 jajka
  • kilka kropli zapachu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g gruszek

Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem i margaryną. Dodajemy zapach waniliowy a następnie obie przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia.Wszystko dokładnie miksujemy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy pokrojone owoce, wciskając je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut.




Komentarze