Żurek na zakwasie

Treściwa, rozgrzewająca zupa. Idealna na chłodniejsze dni. Żurek musi być lekko kwaśny, z mocną nutą chrzanu. Taki lubimy najbardziej. :)

Potrzebne składniki:
  • ok 1,5 l wody
  • włoszczyzna (w tym jedna tarta marchew)
  • 3 suszone grzyby
  • ziele angielskie mielone
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 150 ml zakwasu żytniego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Włoszczyznę gotujemy z dodatkiem grzybów, ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Dodajemy startą marchewkę. 1/2 cebuli kroimy i podsmażamy na złoty kolor, po czym również dodajemy do wywaru. Kiedy warzywa będą miękkie wyciągamy czosnek i całą włoszczyznę (nie licząc tartej marchewki, przesmażonej cebuli i pokrojonych ziemniaków). Do wrzącego wywaru dodajemy zakwas. Następnie dodajemy majeranek, chrzan, sól, pieprz. Zupę zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo a w wersji nie vege z jajkiem i podsmażonymi plasterkami wiejskiej kiełbasy.


Komentarze