Żurek na zakwasie
Treściwa, rozgrzewająca zupa. Idealna na chłodniejsze dni. Żurek musi być lekko kwaśny, z mocną nutą chrzanu. Taki lubimy najbardziej. :)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
- ok 1,5 l wody
- włoszczyzna (w tym jedna tarta marchew)
- 3 suszone grzyby
- ziele angielskie mielone
- 2 liście laurowe
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżeczki chrzanu
- 150 ml zakwasu żytniego
- sól, pieprz
Włoszczyznę gotujemy z dodatkiem grzybów, ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Dodajemy startą marchewkę. 1/2 cebuli kroimy i podsmażamy na złoty kolor, po czym również dodajemy do wywaru. Kiedy warzywa będą miękkie wyciągamy czosnek i całą włoszczyznę (nie licząc tartej marchewki, przesmażonej cebuli i pokrojonych ziemniaków). Do wrzącego wywaru dodajemy zakwas. Następnie dodajemy majeranek, chrzan, sól, pieprz. Zupę zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo a w wersji nie vege z jajkiem i podsmażonymi plasterkami wiejskiej kiełbasy.
Komentarze
Prześlij komentarz