Spaghetti bolognese (z mięsem mielonym lub granulatem sojowym)

Jeżeli lubicie wszystko co pomidorowe, na pewno uwielbiacie spaghetti z sosem pomidorowym. Zaprezentuję Wam dwie wersje tego dania, które pozwalają na zajęcie miejsca przy jednym stole przez wegetarianina i wyznawcę teorii, że sos musi mieć duuużo mięsa. Obie są równie smaczne :)
Potrzebne składniki:
  • makaron spaghetti
  • parmezan
wersja wegetariańska:
  • 20 g granulatu sojowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano
  • świeża bazylia
  • bulion
  • tłuszcz do smażenia
wersja z mięsem mielonym:
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano
  • świeża bazylia
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Granulat sojowy namaczamy w bulionie. Kiedy zmięknie odsączamy go i kroimy na drobniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pod koniec dodając posiekany czosnek. Przekładamy cebulę i czosnek do garnka. Dodajemy granulat, przecier, przyprawy i wszystko chwilę gotujemy.
Zabieramy się za przygotowanie wersji z mięsem. Cebulę kroimy i smażymy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek. Przekładamy do garnka. Smażymy mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano. Mieszamy z cebulą, czosnkiem i przecierem pomidorowym. Wszystko razem dusimy.
Do obu wersji dodajemy na koniec posiekaną bazylię. Gotujemy makaron, przekładamy go na talerze i polewamy sosami. Dania posypujemy serem i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.




Komentarze