Spaghetti bolognese (z mięsem mielonym lub granulatem sojowym)
Potrzebne składniki:
- makaron spaghetti
- parmezan
wersja wegetariańska:
- 20 g granulatu sojowego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 200 g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, oregano
- świeża bazylia
- bulion
- tłuszcz do smażenia
wersja z mięsem mielonym:
- 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 300 g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, oregano
- świeża bazylia
- tłuszcz do smażenia
Granulat sojowy namaczamy w bulionie. Kiedy zmięknie odsączamy go i kroimy na drobniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pod koniec dodając posiekany czosnek. Przekładamy cebulę i czosnek do garnka. Dodajemy granulat, przecier, przyprawy i wszystko chwilę gotujemy.
Zabieramy się za przygotowanie wersji z mięsem. Cebulę kroimy i smażymy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek. Przekładamy do garnka. Smażymy mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano. Mieszamy z cebulą, czosnkiem i przecierem pomidorowym. Wszystko razem dusimy.
Do obu wersji dodajemy na koniec posiekaną bazylię. Gotujemy makaron, przekładamy go na talerze i polewamy sosami. Dania posypujemy serem i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz