Ryż z warzywami i tofu/kurczakiem
Szybkie danie kuchni chińskiej. Ryż z podsmażonymi warzywami i kurczakiem lub tofu (w zależności od upodobań kulinarnych). Możecie również zrobić wersję "na bogato" ;) z tofu i kurczakiem.
Potrzebne składniki:
Ryż gotujemy w bulionie z dodatkiem curry. Kurczaka i tofu kroimy w kostkę. Jedno i drugie obtaczamy w oliwie z dodatkiem papryki, soli, pieprzu i czosnku granulowanego. Smażymy najpierw tofu, przekładamy na talerz. Potem smażymy kurczaka. Na drugiej patelni, na małej ilości tłuszczu, smażymy warzywa z dodatkiem papryki, imbiru, pieprzu, sosu sojowego i ewentualnie soli. Warzywa dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy tofu, do drugiej kurczaka lub kurczaka razem z tofu. Obie mieszanki podajemy z ryżem.
Potrzebne składniki:
- 100 g dowolnego ryżu (u nas parboiled z dodatkiem ryżu czerwonego i dzikiego)
- 200 g mieszanki warzyw na patelnię "Chińskich" (marchew, por, kiełki fasoli mung, papryka czerwona, groszek w strączkach)
- bulion
- 1 łyżeczka curry
- 175 g tofu wędzonego (kostka)
- oliwa z oliwek
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- papryka ostra
- sos sojowy
- imbir
- sól
- pieprz
- 200 g piersi z kurczaka
Ryż gotujemy w bulionie z dodatkiem curry. Kurczaka i tofu kroimy w kostkę. Jedno i drugie obtaczamy w oliwie z dodatkiem papryki, soli, pieprzu i czosnku granulowanego. Smażymy najpierw tofu, przekładamy na talerz. Potem smażymy kurczaka. Na drugiej patelni, na małej ilości tłuszczu, smażymy warzywa z dodatkiem papryki, imbiru, pieprzu, sosu sojowego i ewentualnie soli. Warzywa dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy tofu, do drugiej kurczaka lub kurczaka razem z tofu. Obie mieszanki podajemy z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz