Ryż z warzywami i tofu/kurczakiem

Szybkie danie kuchni chińskiej. Ryż z podsmażonymi warzywami i kurczakiem lub tofu (w zależności od upodobań kulinarnych). Możecie również zrobić wersję "na bogato" ;) z tofu i kurczakiem.

Potrzebne składniki:
  • 100 g dowolnego ryżu (u nas parboiled z dodatkiem ryżu czerwonego i dzikiego)
  • 200 g mieszanki warzyw na patelnię "Chińskich" (marchew, por, kiełki fasoli mung, papryka czerwona, groszek w strączkach)
  • bulion
  • 1 łyżeczka curry
  • 175 g tofu wędzonego (kostka)
  • oliwa z oliwek
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sos sojowy
  • imbir
  • sól
  • pieprz
w wersji nie wege:
  • 200 g piersi z kurczaka
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w bulionie z dodatkiem curry. Kurczaka i tofu kroimy w kostkę. Jedno i drugie obtaczamy w oliwie z dodatkiem papryki, soli, pieprzu i czosnku granulowanego. Smażymy najpierw tofu, przekładamy na talerz. Potem smażymy kurczaka. Na drugiej patelni, na małej ilości tłuszczu, smażymy warzywa z dodatkiem papryki, imbiru, pieprzu, sosu sojowego i ewentualnie soli. Warzywa dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy tofu, do drugiej kurczaka lub kurczaka razem z tofu. Obie mieszanki podajemy z ryżem.



Komentarze