Grzanki z twarogiem i figami
Chrupiące kromki pieczywa z ziarnami posmarowane grubą warstwą twarogu, obłożone plasterkami świeżej figi i polane złocistym miodem. Najbardziej pasuje mi w tym zestawieniu bardzo wyraźny, lekko osty w smaku miód gryczany. Proste i bardzo przyjemne śniadanie. Polecam. :)
Potrzebne składniki:
- 2 kromki chleba z ziarnami
- 80 g twarogu + ewentualnie odrobina jogurtu/śmietany/mleka
- 2 łyżeczki miodu
- 2 świeże figi
Twaróg rozgniatamy widelcem. Możemy do niego dodać odrobinę śmietany/jogurtu/mleka, by otrzymać rzadszą konsystencję. Do twarogu dodajemy 1 łyżeczkę miodu. Kromki chleba z ziarnami opiekamy w tosterze. Każdą kromkę smarujemy twarogiem, obkładamy plasterkami świeżej figi. Polewamy pozostałą ilością miodu.
Komentarze
Prześlij komentarz