Ekspresowe ciastka francuskie
Zdarzyło Wam się kiedyś otrzymać telefon od znajomych, którzy akurat byli w Waszym mieście i podczas rozmowy stwierdzili, że wpadną na kawę? W takich sytuacjach możecie poczęstować gości domowym wypiekiem, mimo że w momencie rozmowy jeszcze nie zaczęliście go robić. Ciasteczka francuskie są błyskawiczne w przygotowaniu. Warto zawsze trzymać w domu ciasto francuskie i w awaryjnych sytuacjach nie pozwolić na zaskoczenie (przez gości albo własne zachcianki na słodkie ;) Poniżej przedstawię dwa nadzienia do takich ciasteczek, ale wariantów tej słodkości jest tyle, ile Waszych własnych, szalonych pomysłów i zawartości kuchni.
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- cukier
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 1 budyń w proszku (jeżeli jest bez cukru to + cukier, zgodnie z przepisem na opakowaniu)
- mleko (nieco mniej niż podano w sposobie przygotowania na opakowaniu budyniu, gdyż potrzebujemy gęste nadzienie)
- rodzynki (około garść)
nadzienie serowe:
- 1 żółtko
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, trójkąty lub kwadraty. Kładziemy na nim dowolne nadzienie. Jeżeli ma być to nadzienie bydyniowo-jabłkowe, najpierw gotujemy budyń w mniejszej ilości mleka niż zwykle. Kładziemy łyżeczkę ostudzonego budyniu na co drugi kwadrat/trójkąt/prostokąt ciasta, następnie posypujemy pokrojonymi jabłkami i rodzynkami. Każdy kawałek ciasta z nadzieniem przykrywamy pustym kwadratem/trójkątem/prostokątem. Dokładnie sklejamy, nacinamy na górze. Możemy również ponacinać boki ciasteczek dla ozdoby. Nadzienie serowe przygotowujemy poprzez zmieszanie żółtka, twarogu, cukru i cynamonu. Ciastka z twarogiem nadziewamy i sklejamy w identyczny sposób jak ciastka z nadzieniem budyniowym. Przed pieczeniem ciastka francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz