Delikatny sernik na kruchym cieście
Bardzo delikatny sernik, który wręcz rozpływa się w ustach. Zakwalifikowałabym go gdzieś pomiędzy tymi bardzo ciężkimi, zwartymi sernikami a puszystymi, czasami niemalże piankowymi. Nie dodaję do niego śmietany kremówki ani mleka a mimo to ma w sobie niezwykłą delikatność. Musicie spróbować i ocenicie sami. :) Sernik jest osadzony na cienkiej warstwie kruchego ciasta i pokryty warstwą czekolady, nie ma w nim żadnych dodatków w środku - miał być mocno twarogowy i taki jest, nic nie zaburza smaku masy serowej. :)
Potrzebne składniki:
na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- zapach waniliowy
na masę serową:
- 1 kg twarogu mielonego (może być wiaderkowy)
- 300 g cukru pudru
- 7 jajek
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- budyń śmietanowy (opakowanie 64 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich podanych składników. Chłodzimy w lodówce. 7 żółtek ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy masło i dalej miksujemy. Następnie dokładamy po łyżce twarogu, ciągle miksując. Na koniec dodajemy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ubijamy pianę z 7 białek, wlewamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Dużą tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy kruchym ciastem, na które wylewamy masę serową. Całość pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik możemy udekorować roztopioną czekoladą. Po ostygnięciu chłodzimy sernik w lodówce, taki jest najsmaczniejszy. :)
Komentarze
Prześlij komentarz