Ciasto gruszkowo-jabłkowe na kruchym cieście.

Nadeszła jesień. Skoro jest jesień, musi być i szarlotka. A może mix jabłek i gruszek, żeby było jeszcze bardziej jesiennie? Owoce ukryte pomiędzy warstwami kruchego ciasta i budyniu poprawią humor wszystkim, którzy już zaczynają tęsknić za latem. :) 

Potrzebne składniki (na małą blaszkę):
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 żółtka + 1 całe jajko
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli zapachu waniliowego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • bułka tarta
  • 3 gruszki 
  • 3 jabłka
Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, jajka, żółtek, śmietany, proszku do pieczenia i aromatu waniliowego zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Chłodzimy minimum godzinę. Na 3 szklankach mleka gotujemy 2 budynie z dodatkiem 2 łyżek cukru. Studzimy. Jedną część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy bułką tartą, następnie jabłkami i gruszkami pociętymi w kostkę. Na owoce wykładamy ugotowany budyń. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta, którą rwiemy na kawałki lub ścieramy na tarce. Blachę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze