Sałatka z jajkiem na twardo (+ wersja z boczkiem)

Sałatka, która może być ciekawą, zdrową opcją na śniadanie czy kolację. Przemycimy w niej dużą dawkę zieleniny, zatem i witamin. Do tego awokado, oliwa z oliwek-świetne źródła zdrowego tłuszczu. Przy tym jest naprawdę sycąca. Jesteście gotowi na dobre rozpoczęcie lub zakończenie dnia?
 Potrzebne składniki:
  • 2 duże garści roszponki
  • 1/2 awokado
  • kolorowe pomidory koktajlowe-kilka sztuk
  • trochę czerwonej cebuli
  • 3 jajka 
  • bagietka czosnkowa
  • sól
  • pieprz
sos:
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki cytryny
+ w wersji nie vege:
  • 2 plastry boczku
Przygotowanie:
Na talerze kładziemy po garści roszponki. Na nią układamy pokrojone awokado, cebulę, całe pomidory koktajlowe, pokrojone, ugotowane na twardo jajka. Opcjonalnie możemy przesmażyć pokrojony w paski boczek i ułożyć go na samym wierzchu. Obie wersje polewamy sosem przygotowanym z musztardy, miodu, oliwy i cytryny. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy z bagietką czosnkową.




Komentarze