Sałatka z jajkiem na twardo (+ wersja z boczkiem)
Sałatka, która może być ciekawą, zdrową opcją na śniadanie czy kolację. Przemycimy w niej dużą dawkę zieleniny, zatem i witamin. Do tego awokado, oliwa z oliwek-świetne źródła zdrowego tłuszczu. Przy tym jest naprawdę sycąca. Jesteście gotowi na dobre rozpoczęcie lub zakończenie dnia?
Potrzebne składniki:
Na talerze kładziemy po garści roszponki. Na nią układamy pokrojone awokado, cebulę, całe pomidory koktajlowe, pokrojone, ugotowane na twardo jajka. Opcjonalnie możemy przesmażyć pokrojony w paski boczek i ułożyć go na samym wierzchu. Obie wersje polewamy sosem przygotowanym z musztardy, miodu, oliwy i cytryny. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy z bagietką czosnkową.
Potrzebne składniki:
- 2 duże garści roszponki
- 1/2 awokado
- kolorowe pomidory koktajlowe-kilka sztuk
- trochę czerwonej cebuli
- 3 jajka
- bagietka czosnkowa
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki musztardy
- 6 łyżeczek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki cytryny
- 2 plastry boczku
Na talerze kładziemy po garści roszponki. Na nią układamy pokrojone awokado, cebulę, całe pomidory koktajlowe, pokrojone, ugotowane na twardo jajka. Opcjonalnie możemy przesmażyć pokrojony w paski boczek i ułożyć go na samym wierzchu. Obie wersje polewamy sosem przygotowanym z musztardy, miodu, oliwy i cytryny. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy z bagietką czosnkową.
Komentarze
Prześlij komentarz