Rolada makowa na kruchym cieście
Jeden z moich ulubionych makowców. Zawiera w sobie idealną ilość masy makowej (czyli dużą ;), nie jest zbyt suchy, po prostu palce lizać. :) Dzięki temu, że używamy ciasta kruchego nie mamy obaw, że ciasto będzie odchodziło od maku. Wbrew pozorom makowiec nie jest trudnym do wykonania ciastem. W przypadku używania do niego ciasta kruchego musicie tylko pamiętać, aby bardzo dobrze schłodzić surowe ciasto. Wtedy zawijanie rolady to czysta przyjemność.
Jeżeli chcecie, możecie sięgnąć po gotowe nadzienie. Gotowe masy makowe przyspieszają przygotowanie makowca, ale mają raczej kiepski skład. Dlatego, mimo wszystko, szczerze polecam, by nie rezygnować z wykonania nadzienia z tego przepisu. Wcale nie jest czasochłonne, gdyż dużym ułatwieniem jest sięgnięcie po mak mielony, który dostaniecie w każdym sklepie. Mak zmielono za Was, zatem cała pracochłonność znika. ;)
Potrzebne składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
- kostka masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 400 g maku mielonego
- 2 garści orzechów włoskich
- szklanka rodzynków
- 100 g skórki pomarańczowej
- 400 ml mleka
- 3 łyżki miodu
- 80-100 g cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
- aromat rumowy kilka kropli
- odrobina cynamonu
- 3 łyżki nalewki wiśniowej
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 białka (jedno do ubicia do masy makowej, drugie do posmarowania placków)
Przygotowanie:
Składniki na ciasto posiekać, zagnieść, podzielić na 2 części. Włożyć do lodówki i porządnie schłodzić.
Mleko zagotować z miodem, cukrem, masłem, cynamonem, skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Dodać mak mielony i gotować chwilkę na małym ogniu do napęcznienia maku. Na koniec dodać aromat, powidła i nalewkę wiśniową. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Ubić pianę z 1 białka i wymieszać z masą makową.
Rozwałkować dwa cienkie placki. Posmarować każdy pozostałym białkiem, potem masą makową. Zwinąć w rulony. Każdą roladę zawinąć w papier do pieczenia. Przełożyć do keksówek posypanych odrobiną mąki. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec uchylić papier, aby wierzch ładnie się przyrumienił. Po upieczeniu makowce można polukrować, polać czekoladą, posypać dowolnymi bakaliami.
Komentarze
Prześlij komentarz