Leczo (wersja mięsna i wegetariańska)

Klasyczne, węgierskie leczo nie zawiera cukinii, ale ja dużo bardziej wolę wersję z cukinią, dlatego dzisiaj przedstawię właśnie tę. Leczo kojarzy mi się z ostatnimi dniami lata. Możemy zatrzymać ulotne, letnie chwile podwajając ilość składników, które po przetworzeniu na aromatyczną i sycącą potrawę trafią do słoików lub zamrażalnika. 

Potrzebne składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • pomidory w puszce krojone
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • tłuszcz do smażenia
  • woda

+ opcjonalnie wiejska kiełbasa lub kiełbasa wegetariańska

Przygotowanie:
Cebulę kroimy i dusimy do miękkości. To samo robimy z cukinią i papryką. Wszystkie warzywa przekładamy do jednego garnka. Dodajemy puszkę pomidorów, ketchup, sok pomidorowy, przyprawy, odrobinę wody. Całość dusimy. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pokrojoną w kostkę i przesmażoną kiełbasę, drugą zostawiamy w pierwotnej postaci lub dodajemy kiełbasę wegetariańską (w sklepach jest ogromny wybór różnych "wegetariańskich tworów". Ja wybrałam tym razem kiełbasę paprykową, ale jeszcze lepiej sprawdzą się parówki wegetariańskie).
Po dodaniu kiełbasy wszystko chwilę dusimy. Podajemy z pieczywem lub ryżem.



Komentarze

  1. Świetne przepisy. Zabieram się za testowanie :) Polecam też mojego jeszcze raczkującego bloga z pysznymi, sprawdzonymi przepisami :
    http://przepisykrokpokroku.blogspot.com/
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za zaproszenie. Przyjemnego testowania :) Koniecznie dziel się efektami ;)

      Usuń

Prześlij komentarz