Gulasz z cebulą (z wołowiny lub granulatu sojowego)

Jeżeli jedno z Was je mięso a drugie nie, możecie być pewni, że jadającego mięso niejednokrotnie najdzie ochota na typowo mięsne, tradycyjne danie. Na przykład gulasz. I to taki prosty gulasz, składający się z niewielu składników, gdzie mięso odgrywa główną rolę i nie jest zagłuszane przez wiele dodatków. Czy w takim przypadku jesteście skazani na jedzenie dwóch zupełnie różnych dań? Otóż nie! :) Bo w bardzo podobny sposób możecie przygotować granulat sojowy. I zapewniam Was, że obie wersje nieprzekombinowanego gulaszu są pyszne. :)
Potrzebne składniki:
I) gulasz z mięsa wołowego:
  • 500 g wołowiny
  • 4 suszone grzyby
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • ziele angielskie mielone
  • sól
  • pieprz 
  • woda
  • opcjonalnie inne ulubione przyprawy :)
  • mąka
II) gulasz z granulatu sojowego
  • 20 g suchego granulatu sojowego
  • kostka bulionowa warzywna (lub domowy bulion)
  • 4 suszone grzyby
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • ziele angielskie mielone
  • sól
  • pieprz 
  • woda
  • opcjonalnie inne ulubione przyprawy :)
  • mąka
Przygotowanie:
Mięso wołowe kroimy w kostkę, pieprzymy, obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor. Do garnka z mięsem dolewamy wodę, dodajemy cebulę, grzyby, przyprawy i całość dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podczas duszenia dolewamy wody. Gotowy gulasz zagęszczamy odrobiną mąki wymieszanej z wodą.

Granulat sojowy moczymy w gotującym się wywarze z wody i kostki warzywnej lub domowym bulionie. Kiedy zmięknie odlewamy prawie cały bulion (zostawiamy kilka łyżek dla smaku).  Cebulę kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor. Do garnka z granulatem i odrobiną bulionu dolewamy wodę, dodajemy cebulę, grzyby, przyprawy i całość chwilę dusimy. Gotowy gulasz zagęszczamy odrobiną mąki wymieszanej z wodą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas tym razem były to ziemniaki, surówka i ogórki kiszone.

Komentarze