Gulasz z cebulą (z wołowiny lub granulatu sojowego)
Potrzebne składniki:
I) gulasz z mięsa wołowego:
- 500 g wołowiny
- 4 suszone grzyby
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- ziele angielskie mielone
- sól
- pieprz
- woda
- opcjonalnie inne ulubione przyprawy :)
- mąka
- 20 g suchego granulatu sojowego
- kostka bulionowa warzywna (lub domowy bulion)
- 4 suszone grzyby
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- ziele angielskie mielone
- sól
- pieprz
- woda
- opcjonalnie inne ulubione przyprawy :)
- mąka
Przygotowanie:
Mięso wołowe kroimy w kostkę, pieprzymy, obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor. Do garnka z mięsem dolewamy wodę, dodajemy cebulę, grzyby, przyprawy i całość dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podczas duszenia dolewamy wody. Gotowy gulasz zagęszczamy odrobiną mąki wymieszanej z wodą.
Granulat sojowy moczymy w gotującym się wywarze z wody i kostki warzywnej lub domowym bulionie. Kiedy zmięknie odlewamy prawie cały bulion (zostawiamy kilka łyżek dla smaku). Cebulę kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor. Do garnka z granulatem i odrobiną bulionu dolewamy wodę, dodajemy cebulę, grzyby, przyprawy i całość chwilę dusimy. Gotowy gulasz zagęszczamy odrobiną mąki wymieszanej z wodą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas tym razem były to ziemniaki, surówka i ogórki kiszone.
Komentarze
Prześlij komentarz