Ciasto z masą krówkową i orzechami solonymi
Ciasto inspirowane modą na lody o smaku słonego karmelu. Naszła mnie ochota na mix smaku słonego i słodkiego. W tym przypadku użyłam masy krówkowej. Połączona z solonymi orzechami ziemnymi i mocno budyniowym kremem czekoladowym tworzy ciekawą mieszankę. Całość eksperymentu została osadzona na wilgotnym waniliowo-kakaowym cieście. :)
Potrzebne składniki:
ciasto:
Zaczynamy od zrobienia spodu. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy olej, mleko i aromat dalej miksując. Na koniec dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia (przesiane przez sitko). Miksujemy i przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. W tym czasie robimy krem czekoladowy. 2 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i całość dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy aż do powstania budyniu. Po ostygnięciu miksujemy go z masłem. Przy czym najpierw musimy zmiksować samo masło a potem dodawać do niego stopniowo zimny budyń. Kiedy spód ciasta upiecze się i ostygnie namaczamy go mieszanką wody, cukru i soku z cytryny. Kładziemy krem czekoladowy. Następnie układamy biszkopty, które także moczymy wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Na biszkopty kładziemy masę krówkową i posypujemy orzechami.
Potrzebne składniki:
ciasto:
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao + 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- aromat waniliowy
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- puszka masy krówkowej
- 150 g orzeszków ziemnych solonych
- paczka biszkoptów
- woda + cytryna + cukier (do nasączenia)
Zaczynamy od zrobienia spodu. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy olej, mleko i aromat dalej miksując. Na koniec dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia (przesiane przez sitko). Miksujemy i przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. W tym czasie robimy krem czekoladowy. 2 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i całość dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy aż do powstania budyniu. Po ostygnięciu miksujemy go z masłem. Przy czym najpierw musimy zmiksować samo masło a potem dodawać do niego stopniowo zimny budyń. Kiedy spód ciasta upiecze się i ostygnie namaczamy go mieszanką wody, cukru i soku z cytryny. Kładziemy krem czekoladowy. Następnie układamy biszkopty, które także moczymy wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Na biszkopty kładziemy masę krówkową i posypujemy orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz