Wybuchowa sałatka z granatem :)
Wybuchowe połączenie rukoli, sera pleśniowego, płatków migdałowych i granatu. Wersja mięsna bogatsza o jeden składnik, szynkę parmeńską. A wszystko to w towarzystwie pysznego sosu miodowo-musztardowego, którego używaliśmy także tutaj.
Potrzebne składniki:
- 2 duże garści rukoli
- 100 g sera pleśniowego Lazur
- 1 granat
- 4 łyżki płatków migdałowych
+ w wersji nie vege:
- 2 plastry szynki parmeńskiej
sos:
- 2-3 łyki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Na każdym talerzu kładziemy po dużej garści rukoli. Posypujemy pokrojonym serem pleśniowym i nasionami granatu. Możemy również dodać szynkę parmeńską (każdy plaster kroimy na pół i zawijamy w ruloniki). Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. W tym czasie robimy sos. Mieszamy oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny. Polewamy nim sałatki. Całość posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz