Tosty francuskie, czyli tosty w jajku

Lubicie chleb w jajku? Taki chleb jadało się w wielu domach w dzieciństwie. Zwykłe, podsmażone kromki a były tak smaczne, że niekoniecznie chodziło o zużycie niezbyt świeżego chleba. Najczęściej w ruch szedł chleb dopiero co kupiony, z którego z powodzeniem można było zrobić kanapki. Przedstawiamy wersję "na bogato". Zachęcamy, aby do jej zrobienia użyć chleba tostowego. Dzięki temu tosty będą puszyste i delikatne, co bardzo współgra z roztopionym, serowym nadzieniem.


Potrzebne składniki:
  • jajka (użyliśmy 2 duże jajka na 3 tosty)
  • chleb tostowy (2 kromki na jeden tost)
  • ser żółty (plaster na tost)
  • masło zwykłe
  • masło klarowane do smażenia
  • sól
  • pieprz
+ w opcji nie vege:
  • szynka (plaster na tost)
Przygotowanie:
Kromki chleba tostowego delikatnie smarujemy masłem. Na jedną kromkę kładziemy plaster żółtego sera oraz, w wersji nie vege, plaster szynki. Przykrywamy drugą kromką chleba. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy do niego sól i pieprz. Gotowe tosty maczamy w jajku i smażymy na patelni z obu stron. Po usmażeniu możemy przekroić na trójkąty. Proste i pyszne. :) Smacznego!









Komentarze