Tosty francuskie, czyli tosty w jajku
Lubicie chleb w jajku? Taki chleb jadało się w wielu domach w dzieciństwie. Zwykłe, podsmażone kromki a były tak smaczne, że niekoniecznie chodziło o zużycie niezbyt świeżego chleba. Najczęściej w ruch szedł chleb dopiero co kupiony, z którego z powodzeniem można było zrobić kanapki. Przedstawiamy wersję "na bogato". Zachęcamy, aby do jej zrobienia użyć chleba tostowego. Dzięki temu tosty będą puszyste i delikatne, co bardzo współgra z roztopionym, serowym nadzieniem.
Potrzebne składniki:
Kromki chleba tostowego delikatnie smarujemy masłem. Na jedną kromkę kładziemy plaster żółtego sera oraz, w wersji nie vege, plaster szynki. Przykrywamy drugą kromką chleba. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy do niego sól i pieprz. Gotowe tosty maczamy w jajku i smażymy na patelni z obu stron. Po usmażeniu możemy przekroić na trójkąty. Proste i pyszne. :) Smacznego!
Potrzebne składniki:
- jajka (użyliśmy 2 duże jajka na 3 tosty)
- chleb tostowy (2 kromki na jeden tost)
- ser żółty (plaster na tost)
- masło zwykłe
- masło klarowane do smażenia
- sól
- pieprz
- szynka (plaster na tost)
Kromki chleba tostowego delikatnie smarujemy masłem. Na jedną kromkę kładziemy plaster żółtego sera oraz, w wersji nie vege, plaster szynki. Przykrywamy drugą kromką chleba. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy do niego sól i pieprz. Gotowe tosty maczamy w jajku i smażymy na patelni z obu stron. Po usmażeniu możemy przekroić na trójkąty. Proste i pyszne. :) Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz