Sałatka z serem pleśniowym, winogronami, gruszką (opcja vege + wersja z łososiem)

Pyszna, zdrowa i błyskawiczna w wykonaniu. A jednak! Takie dania istnieją. :)



Potrzebne składniki (na 2 porcje sałatki):
  • dwie duże garści dowolnych sałat: u nas był to mix sałaty rzymskiej, endywii, cykorii i rukoli
  • garść zielonych winogron
  • 1/2 gruszki 
  • 100 g sera pleśniowego 
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny 
+ w wersji mięsnej (rybnej :) ):
  • 50 g wędzonego łososia sałatkowego
Przygotowanie:
Grubo pokrojone orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy gruszkę, ser pleśniowy, łososia. Na talerzach układamy sałatę. Na nią kładziemy winogrona, kawałki gruszki, sera. Posypujemy orzechami. Do opcji niewegetariańskiej dodajemy pokrojonego łososia. Obie wersje polewamy odrobiną octu balsamicznego i oliwą z oliwek.
Możemy podawać z grzankami.



Komentarze