Sałatka z rukolą, awokado, pomidorem i jajkiem sadzonym (+ wersja z szynką parmeńską)

Pomysł na lekkie, cieszące oko i podniebienie śniadanie lub apetyczną kolację. Sałatkę możecie podać z grzankami czy bagietką, ale równie dobrze smakuje sama. Sos miodowo-musztardowy świetnie współgra z resztą składników, ale o tym przekonajcie się sami. :)


Potrzebne składniki:
  • 2 garści rukoli
  • 1/2 awokado
  • pomidor
  • odrobina cebuli
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
+ w wersji nie vege: 
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
sos:
  • 2-3 łyżki oliwy  oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 

Przygotowanie:
Na każdym talerzu kładziemy garść rukoli. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, ćwiartki pomidora oraz pokrojone awokado. Na jeden talerz dodatkowo kładziemy szynkę parmeńską (każdy plaster kroimy na pół i zawijamy w ruloniki). Na patelni smażymy 2 jajka sadzone. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny. Sałatki polewamy przygotowanym sosem. Na wierzch kładziemy po jednym jajku sadzonym. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Gotowe. :) Sałatkę podajemy samą lub z pieczywem.



 

Komentarze

  1. Super! Proste i szybkie, zrobiliśmy dzisiaj z małą zmianą, dodaliśmy sałatę lodową bo nie mieliśmy rukoli. Więcej takich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z sałatą lodową na pewno też było pyszne. :) Postaramy się spełnić prośbę i wrzucać więcej przepisów na ciekawe i szybkie sałatki. Kolejna niebawem ;)

      Usuń

Prześlij komentarz