Sałatka z rukolą, awokado, pomidorem i jajkiem sadzonym (+ wersja z szynką parmeńską)
Pomysł na lekkie, cieszące oko i podniebienie śniadanie lub apetyczną kolację. Sałatkę możecie podać z grzankami czy bagietką, ale równie dobrze smakuje sama. Sos miodowo-musztardowy świetnie współgra z resztą składników, ale o tym przekonajcie się sami. :)
Potrzebne składniki:
- 2 garści rukoli
- 1/2 awokado
- pomidor
- odrobina cebuli
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 2-3 łyżki oliwy oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Na każdym talerzu kładziemy garść rukoli. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, ćwiartki pomidora oraz pokrojone awokado. Na jeden talerz dodatkowo kładziemy szynkę parmeńską (każdy plaster kroimy na pół i zawijamy w ruloniki). Na patelni smażymy 2 jajka sadzone. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny. Sałatki polewamy przygotowanym sosem. Na wierzch kładziemy po jednym jajku sadzonym. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Gotowe. :) Sałatkę podajemy samą lub z pieczywem.
Super! Proste i szybkie, zrobiliśmy dzisiaj z małą zmianą, dodaliśmy sałatę lodową bo nie mieliśmy rukoli. Więcej takich przepisów :)
OdpowiedzUsuńZ sałatą lodową na pewno też było pyszne. :) Postaramy się spełnić prośbę i wrzucać więcej przepisów na ciekawe i szybkie sałatki. Kolejna niebawem ;)
Usuń