Paski sezamowe z tofu lub kurczaka
Kolejny pomysł na prosty i smaczny obiad. Paski mięsa lub wędzonego tofu otoczone w panierce z dodatkiem sezamu. Mogą być podawane z ziemniakami, frytkami, ryżem, warzywami gotowanymi na parze i jeszcze na wieeele innych sposobów. Możecie do nich przygotować ulubiony sos, ale smakują wybornie same w sobie. Wszystko zależy od Waszej fantazji. :) Moja podpowiedziała mi tym razem, że zjem je z gotowanym kalafiorem i pomidorami. Fantazja mojej drugiej połówki zażyczyła sobie dodatkowo, aby kalafior został podsmażony w panierce. Proszę bardzo. :)
Potrzebne składniki:
- 100 g piersi z kurczaka
- pół kostki tofu wędzonego
- bułka tarta
- sezam
- jajka
- kalafior
- pomidor
- cebula
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka solimy, pieprzymy i kroimy na grubsze paski. Obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na złoty kolor. Tofu również koimy w paski, posypujemy solą i pieprzem, potem panierujemy podobnie jak mięso z piersi kurczaka. Smażymy. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
My podaliśmy paski sezamowe z ugotowanym kalafiorem (druga wersja ze smażonym kalafiorem obtoczonym w jajku i bułce tartej), pokrojonym pomidorem z cebulą. Proste i pyszne.
Komentarze
Prześlij komentarz