Lody mocno czekoladowe
Coś na poprawę humoru - intensywnie czekoladowe lody. Nie są przesłodzone i mdłe, jak często bywa z ich sklepowym odpowiednikiem. Bardzo wyraźny kakaowy smak gorzkiej czekolady idealnie przełamują dodatki: słodycz rodzynek i drobno posiekanej mlecznej czekolady. Do ich zrobienia nie potrzebujecie maszyny do lodów. Jakieś minusy? Jeden. Musicie uzbroić się w cierpliwość czekając aż szybka w samym wykonaniu masa zmieni swą konsystencję w kremowe lody. Ale czy możliwość ćwiczenia cierpliwości, czyli poważna praca nad sobą, nie jest właściwie zaletą? ;)
Potrzebne składniki:
- 200 g śmietany 30%
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka wody
- 2 krople aromatu waniliowego
- 70 g czekolady gorzkiej (minimum 85% kakao)
- 50 g czekolady mlecznej
- 30 g rodzynek
Przygotowanie:
70 g czekolady gorzkiej topimy w kąpieli wodnej. W tym czasie miksujemy ze sobą łyżeczkę wody, cukier puder, 2 żółtka i aromat waniliowy. Dodajemy lekko ostudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę i dodajemy po łyżce do masy, cały czas delikatnie wszystko mieszając. Na koniec ubijamy białko z 2 jaj i również dodajemy porcjami nie przestając mieszać. Siekamy 50 g czekolady mlecznej i dodajemy do masy wraz z 30 g rodzynek.
Mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy masę, mieszamy i ponownie wstawiamy do zamrażalnika. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy co 30 minut. Dzięki temu lody będą miały idealną konsystencję po zamrożeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz