Kotlety. Tradycyjne mielone + kotlety z jajek i kaszy jaglanej

Absolutna klasyka. Jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Mowa oczywiście o...kotletach mielonych. Ich doskonałym odpowiednikiem są kotlety jajeczne. Obie wersje połączy dzisiaj jeden "magiczny składnik"  drobno posiekana cebula. Kotlety można podawać na bardzo wiele sposobów. Nasza dzisiejsza propozycja to ziemniaki z koperkiem i mizeria, czyli faktycznie klasyka. No to co? Zabieramy się do smażenia stosu kotletów! :) 


Kotlety mielone (wieprzowe):

Potrzebne składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 surowe jajko
  • 1 sucha bułka (namoczona w wodzie i odciśnięta)
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia (olej kokosowy/masło klarowane/smalec)
Przygotowanie:
Mięso dokładnie mieszamy z namoczoną bułką, pokrojoną cebulą, jajkiem i przyprawami. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy partiami na złotobrązowy kolor.
Usmażone kotlety osączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.


Kotlety z jajek i kaszy jaglanej:

Potrzebne składniki:
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1/2 cebuli
  • szczypiorek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  •  bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia (olej kokosowy lub masło klarowane)

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, następnie przelewamy wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę gotujemy około 15-20 minut, aż do odparowania wody. Ostudzoną kaszę miksujemy blenderem wraz z jajkami ugotowanymi na twardo (również ostudzonymi). Następnie dodajemy posiekany szczypior (około 2 łyżki), pokrojoną w drobna kostkę połówkę cebuli, surowe jajko, sól, pieprz, łyżkę bułki tartej. Całość delikatnie mieszamy, już bez użycia blendera. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.






Komentarze