Kotlety. Tradycyjne mielone + kotlety z jajek i kaszy jaglanej
Absolutna klasyka. Jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Mowa oczywiście o...kotletach mielonych. Ich doskonałym odpowiednikiem są kotlety jajeczne. Obie wersje połączy dzisiaj jeden "magiczny składnik" – drobno posiekana cebula. Kotlety można podawać na bardzo wiele sposobów. Nasza dzisiejsza propozycja to ziemniaki z koperkiem i mizeria, czyli faktycznie klasyka. No to co? Zabieramy się do smażenia stosu kotletów! :)
Kotlety mielone (wieprzowe):
Potrzebne składniki:
Mięso dokładnie mieszamy z namoczoną bułką, pokrojoną cebulą, jajkiem i przyprawami. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy partiami na złotobrązowy kolor.
Usmażone kotlety osączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Kotlety z jajek i kaszy jaglanej:
Potrzebne składniki:
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, następnie przelewamy wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę gotujemy około 15-20 minut, aż do odparowania wody. Ostudzoną kaszę miksujemy blenderem wraz z jajkami ugotowanymi na twardo (również ostudzonymi). Następnie dodajemy posiekany szczypior (około 2 łyżki), pokrojoną w drobna kostkę połówkę cebuli, surowe jajko, sól, pieprz, łyżkę bułki tartej. Całość delikatnie mieszamy, już bez użycia blendera. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Potrzebne składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 surowe jajko
- 1 sucha bułka (namoczona w wodzie i odciśnięta)
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia (olej kokosowy/masło klarowane/smalec)
Mięso dokładnie mieszamy z namoczoną bułką, pokrojoną cebulą, jajkiem i przyprawami. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy partiami na złotobrązowy kolor.
Usmażone kotlety osączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Kotlety z jajek i kaszy jaglanej:
Potrzebne składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 1/2 cebuli
- szczypiorek
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia (olej kokosowy lub masło klarowane)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, następnie przelewamy wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę gotujemy około 15-20 minut, aż do odparowania wody. Ostudzoną kaszę miksujemy blenderem wraz z jajkami ugotowanymi na twardo (również ostudzonymi). Następnie dodajemy posiekany szczypior (około 2 łyżki), pokrojoną w drobna kostkę połówkę cebuli, surowe jajko, sól, pieprz, łyżkę bułki tartej. Całość delikatnie mieszamy, już bez użycia blendera. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Komentarze
Prześlij komentarz