Kopytka z marchewką
Jak nazwa na to wskazuje, będą to kopytka zjedzone w towarzystwie
współautorki bloga: Marchewki, ale i kopytka z dodatkiem
warzywa, marchewki. :)
Marchewkowa wariacja klasycznych kopytek
przede wszystkim cieszy oko pięknym kolorem. Może ona stanowić
dodatek do obiadu, ale i samodzielne danie. Kopytka z marchewką
można podawać w wersji słodkiej lub wytrawnej. Można je polać
stopionym masłem, podać okraszone skwarkami, podsmażoną cebulką,
posypane cukrem i cynamonem, polane musem owocowym, śmietaną,
dowolnym sosem: pieczarkowym, mięsnym, warzywnym... Albo po prostu
odsmażyć. Możemy je podać z surówką, mięsem,
warzywami... Każdy znajdzie opcję dla siebie. Wegetariańską lub nie.
Potrzebne
składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g marchewek (3 niewielkie marchewki)
- około szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- opcjonalnie: 0,5 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Ziemniaki
obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy razem z pokrojoną w
kostkę marchewką. Marchewkę i sól dodajemy do ziemniaków
w momencie zagotowania się wody. Ostudzone
ziemniaki i marchewkę przeciskamy przez praskę.Do miski z przeciśniętymi warzywami dodajemy obie mąki, jajko, sól, ewentualnie kurkumę. Zagniatamy ciasto, lepimy wałeczki, które kroimy na ukos. Kopytka wrzucamy do posolonej, wrzącej wody z dodatkiem łyżki oleju, by nie sklejały się podczas gotowania. Jeśli ciasto będzie miało zbyt rzadką konsystencję, dodajemy trochę mąki. Ilość dodawanej mąki zależy od użytych ziemniaków. Jednak uważamy, by nie dodać zbyt dużo mąki, gdyż wtedy kopytka wyjdą nam twarde.
Kopytka
gotujemy partiami. Wyławiamy łyżką cedzakową, kładziemy na
talerz i decydujemy z czym zjemy je tym razem. :)
Komentarze
Prześlij komentarz