Kopytka z marchewką

Jak nazwa na to wskazuje, będą to kopytka zjedzone w towarzystwie współautorki bloga: Marchewki, ale i kopytka z dodatkiem warzywa, marchewki. :) 
Marchewkowa wariacja klasycznych kopytek przede wszystkim cieszy oko pięknym kolorem. Może ona stanowić dodatek do obiadu, ale i samodzielne danie. Kopytka z marchewką można podawać w wersji słodkiej lub wytrawnej. Można je polać stopionym masłem, podać okraszone skwarkami, podsmażoną cebulką, posypane cukrem i cynamonem, polane musem owocowym, śmietaną, dowolnym sosem: pieczarkowym, mięsnym, warzywnym... Albo po prostu odsmażyć. Możemy je podać z surówką, mięsem, warzywami... Każdy znajdzie opcję dla siebie. Wegetariańską lub nie.


Potrzebne składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g marchewek (3 niewielkie marchewki)
  • około szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • opcjonalnie: 0,5 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy razem z pokrojoną w kostkę marchewką. Marchewkę i sól dodajemy do ziemniaków w momencie zagotowania się wody. Ostudzone ziemniaki i marchewkę przeciskamy przez praskę.
Do miski z przeciśniętymi warzywami dodajemy obie mąki, jajko, sól, ewentualnie kurkumę. Zagniatamy ciasto, lepimy wałeczki, które kroimy na ukos. Kopytka wrzucamy do posolonej, wrzącej wody z dodatkiem łyżki oleju, by nie sklejały się podczas gotowania. Jeśli ciasto będzie miało zbyt rzadką konsystencję, dodajemy trochę mąki. Ilość dodawanej mąki zależy od użytych ziemniaków. Jednak uważamy, by nie dodać zbyt dużo mąki, gdyż wtedy kopytka wyjdą nam twarde.
Kopytka gotujemy partiami. Wyławiamy łyżką cedzakową, kładziemy na talerz i decydujemy z czym zjemy je tym razem. :)



Komentarze