Drożdżówki z serem

Idealny poranek? Słodki zapach ciasta w całym domu. Świeża bułka drożdżowa w towarzystwie kubka kawy z mlekiem. Widok zadowolonego łasucha, który siedząc u Twojego boku konsumuje powyższe. 
Drożdżowe ślimaczki z serem z tego przepisu mogą być bardzo dobrą podstawą idealnego poranka.



Potrzebne składniki:
  • 600 g mąki
  • 60 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 70 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 całe jajka i 1 żółtko
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • odrobina zapachu waniliowego
  • szczypta soli
nadzienie serowe:
  • 600 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • odrobina cynamonu


Przygotowanie:
Delikatnie podgrzewamy mleko, dodajemy do niego cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy. Posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy do wyrośnięcia drożdży.
W tym czasie robimy masę serową. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Z powodzeniem można to zrobić przy pomocy widelca, bez użycia miksera.
Kiedy rozczyn drożdżowy jest gotowy, do miski wsypujemy mąkę, sól, zapach waniliowy, cukier waniliowy, stopione i wystudzone masło, jajka i  wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na prostokąt, dokładnie i równomiernie smarujemy masą serową i zwijamy w roladę. Rolady kroimy na grube plastry, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż się zarumienią. Bułeczki przekładamy na kratkę kuchenną i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ja jeszcze dodatkowo polałam je roztopioną białą i mleczną czekoladą.

Komentarze