Bułka z jajkiem
Jajko sadzone podane w nieco ciekawszym wydaniu. Wygląda bardzo efektownie a tak naprawdę jego wykonanie nie wymaga dużej pracy.
Potrzebne składniki:
- 3 bułki
- 5 pieczarek
- 1/2 cebuli
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz
- dowolna zielenina: np. szczypiorek, rukola
- olej do posmarowania blachy
+ w opcji nie vege:
- 2 plastry boczku wędzonego
Przygotowanie:
Z bułek musimy odkroić wierzch oraz wydrążyć środki, aby powstało miejsce na jajka i dodatki. Na patelni smażymy pieczarki i cebulę. Bułki wykładamy boczkiem a na nim kładziemy przesmażone pieczarki i cebulę. W wersji wegetariańskiej oczywiście pomijamy boczek :), bułki nadziewamy pieczarkami i cebulą. Pozostanie nam jeszcze dużo miejsca, które wypełniamy wbijając do każdej bułki jajko. Solimy, pieprzymy i przekładamy bułki na blaszkę posmarowaną olejem. Pieczemy około 15-25 minut w temperaturze 170 stopni. Kiedy białko się zetnie wyciągamy bułeczki z piekarnika i przekładamy na talerze. Możemy również podpiec odcięte od bułek wierzchy i podać je razem. Po przełożeniu na talerze posypujemy dowolną zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz