Babeczki z budyniem
Potrzebne składniki (na 15 babeczek):
- 350 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- odrobina aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 400 ml mleka
- opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy
i zagniatamy. Gotowe ciasto chłodzimy godzinę w lodówce. W
tym czasie gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, z tą
różnicą, że dodajemy mniej mleka (400 ml).
Ciasto rozwałkowujemy na cienki
placek, z którego szklanką wycinamy kółka. Foremki na
babeczki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Każdą
foremkę wykładamy przygotowanym, wyciętym kółkiem.
Nakładamy budyń i na wierzch kładziemy drugie kółko
ciasta. Dociskamy bardzo dokładnie, by brzegi ciasta się zlepiły i budyń nie wypłynął
podczas pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do
nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz