Babeczki z budyniem


Kruche, bardzo delikatne babeczki z budyniem śmietankowym. Kolejna propozycja na pyszny deser. :)

Potrzebne składniki (na 15 babeczek):
  • 350 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • odrobina aromatu waniliowego
  • szczypta soli
Dodatkowo, na nadzienie:
  • 400 ml mleka
  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chłodzimy godzinę w lodówce. W tym czasie gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, z tą różnicą, że dodajemy mniej mleka (400 ml).


Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego szklanką wycinamy kółka. Foremki na babeczki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Każdą foremkę wykładamy przygotowanym, wyciętym kółkiem. Nakładamy budyń i na wierzch kładziemy drugie kółko ciasta. Dociskamy bardzo dokładnie, by brzegi ciasta się zlepiły i budyń nie wypłynął podczas pieczenia. 






Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.




Komentarze