Tortilla po meksykańsku (wersja mięsna i bezmięsna)


Placki tortilli mają bardzo uniwersalne zastosowanie. Na naszym blogu na pewno pojawi się instrukcja, jak przygotować je własnoręcznie. A dzisiaj przedstawiam szybki farsz do tortilli, świetnie nadający się również do ryżu czy kromki świeżego pieczywa. W naszym przypadku wygrała tortilla. :) Kiedy chcecie, żeby danie było jeszcze szybsze, sięgnijcie po gotowe placki. Tortilla po meksykańsku została przeze mnie przygotowana w 2 wersjach: zawierającej mięso i bezmięsnej. Wersja wegetariańska stanowi podstawę wersji mięsnej, dlatego  wykonanie dwóch różnych opcji nie jest czasochłonne i problematyczne.

Potrzebne składniki:

  • 250 g mieszanki warzyw (marchewka, papryka czerwona, fasola szparagowa - wszystko pokrojone, fasola czerwona, kukurydza). Mogą być świeże, z puszki lub, najprościej, mrożona mieszanka meksykańska)
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • sok pomidorowy, ketchup, przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi lub inne ulubione)
  • dowolny tłuszcz do smażenia
  • placki tortilli
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 200 g jogurtu greckiego
opcja mięsna:
+ 250 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)

Przygotowanie:
Cebulę smażymy na dowolnym tłuszczu. Dodajemy mieszankę warzyw (marchewkę, paprykę, fasolę szparagową, fasolę czerwoną, kukurydzę) i dalej smażymy. W tym czasie obieramy ze skórki 2 pomidory i kroimy je w kostkę. Dodajemy pokrojone pomidory i odsączoną z zalewy ciecierzycę do reszty składników. Wlewamy sok pomidorowy i ketchup (całość musi być nieco rzadsza niż wyobrażamy ją sobie w wersji finałowej, gdyż chcemy aby smaki miały czas na połączenie się, zatem sok nieco odparuje podczas smażenia). Całość dowolnie przyprawiamy. Ja dodałam sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi. Dusimy kilka minut. Farsz dzielimy na 2 części. Jedna część jest już gotową, przepyszną wersją vege.


Jednak, by zadowolić "mięsożerne" połówki, na pustą już patelnię wrzucamy wcześniej doprawione mięso mielone. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni, łączymy je z pozostałą połową warzywnego farszu. Całość jeszcze raz dusimy, przy czym będzie potrzebne dolanie odrobiny ketchupu i soku pomidorowego, bo farsz po dodaniu mięsa zmieni konsystencję na bardziej gęstą. 
W tym czasie przygotowujemy świeże warzywa, które ułożymy na gorącym farszu. Rwiemy liście sałaty na mniejsze części, kroimy 2 pomidory i wszystko to mieszamy z jogurtem greckim przyprawionym solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym
Na podgrzane placki placki tortilli kładziemy gorący farsz, potem sałatę z pomidorami w sosie czosnkowym. Możemy dodatkowo całość polać ketchupem. Zawijamy. Jemy.




PS Farszu mięsnego wyjdzie nam w ten sposób znacznie więcej, ale, gdy drugie połówki jadają więcej, jest tak, jak być powinno ;) Wegetariańskie połówki nie zostaną poszkodowane. Biorą przykład ze mnie i z niewykorzystanej do farszu 1/2 puszki ciecierzycy robią sobie pyszną sałatkę do pracy ;)

Komentarze